De valkuilen van thuis werken en 5 tips om ook thuis effectief te zijn

door | mrt 7, 2019 | Online ondernemen, Productiviteit

Het ideale plaatje voor de meeste mensen.  Even een korte ochtendspits thuis, boterhammen klaarmaken, kleren uitzoeken (nee, ik wil een jurk met korte mouw. “schatje, het sneeuwt buiten, dat is te koud. IK WIL EEN JURRRRK MET KORTE MOUW, Niet vandaag), eten, staartjes maken en hup naar school. Onderweg terug naar huis ben je al in gedachten bij de planning van je dag, bij de to-do lijst waarvan je vandaag toch echt een aantal taken wilt afvinken en oh ja, dat idee is ook wel iets voor je nieuwste blog.

 

Doe alsof je op kantoor zit!

Thuis aangekomen zie je de ontbijtbordjes nog op tafel. Toch maar even opruimen en ach, ik zet ook even de was aan. Zal ik dan ook maar even stofzuigen? Oeps, het eerste uur voorbij.

Herkenbaar? Thuis werken lijkt ideaal. En dat is het ook. Maar het is wel belangrijk dat je je niet te veel laat afleiden door die kleine huishoudelijke taakjes. Natuurlijk kun je af en toe wel een wasje draaien, maar moet het persé? Als je de hele dag op locatie op kantoor zit, ga je toch ook niet de afwas doen?

 

Een goede werkplek doet wonderen

Om te zorgen dat thuiswerken leuk blijft, is het slim om te investeren in een goede werkplek. Ik heb een hele tijd aan de keukentafel gewerkt, laptop erop en klaar. Maar al gauw kreeg ik pijn in mijn nek en kreeg ik steeds vaker hoofdpijn. Dus heb ik een laptopstandaard gekocht. Ik kan weer recht vooruitkijken en mijn pijn in mijn nek is voorbij. Heb je genoeg plek in huis, overweeg dan om een kantoor in te richten met bureau en een fatsoenlijke stoel. Echt, je zult jezelf dankbaar zijn.

 

Ken je energie

Het is natuurlijk heerlijk om je eigen tijd in te delen. Niemand die je vertelt dat je om 8 uur op kantoor moet zijn en aan de slag moet. Maar zorg dat je werkdag een structuur heeft. Ben jij vroeg in de ochtend op je best, benut die tijd dan om moeilijke klussen te doen.  Is je energie in de middag wat minder, lees dan je mail, of doe wat eenvoudige taken.

 

Zorg goed voor jezelf

Om effectief te kunnen werken, heb je energie nodig. En nee, 8 koppen koffie geven geen energie. Zorg dat je voldoende water drinkt en maak jezelf een gezonde lunch. Neem ook de tijd om je lunch rustig zonder afleiding (dus laptop & telefoon aan de kant) te eten. Ga even naar buiten, loop een rondje, doe een boodschap. Je zult zien dat je daarna met frisse energie er weer een paar uur tegenaan kunt.

 

Laat je niet storen.

Je schoonmoeder die even langs komt, die vriendin die een kopje koffie wil komen drinken. Heel gezellig, maar niet tijdens je werkdag.  Zorg dan ook dat je vrienden en familie weten dat je aan het werk bent en dus niet gestoord wilt worden.

Ik ben benieuwd, hoe verloopt jouw thuiswerkdag? Trap jij in de valkuilen of ben je juist heel strikt?

OVER MIRIAM

Mijn naam is Miriam Bommer en het is mijn missie om jou te helpen zo stressvrij en succesvol mogelijk te worden. Ik help je minder te werken, meer plezier te hebben en je omzet te verhogen.

0 reacties